e mag

">

duminică, 17 iulie 2011

Istanbul si reciclarea



Un oras cu un numar de locuitori ce migreaza in jurul cifrei de 20 milioane (adica putin sub numarul romanilor) atrage dupa sine probleme cu deseurile. Chiar daca ar fi o metropola organizata, ceea ce nu prea mi-a dat impresia, tot ar avea probleme cu selectia gunoiului.
Solutia turcilor? Oamenii saraci. Vedeai niste oameni batuti de soare, cu niste saci imensi asezati pe un carucior, in care selectau manual gunoiul din tomberoane. Unii erau mai norocosi si isi desfasurau activitatea cu manusi, altii si fara. Unii selectau doar hartia (fiind favorizati de cantitatile mari de carton ramase de la marfa rulata in acest oras comercial), altii doar plasticul, altii de amandoua, urmand probabil sa le selecteze inca o data inainte de a le preda firmelor de reciclare.
Am observat ca aceasta practica prinde contur si in Romania, insa ai nostri sunt mai smecheri: se duc cu carutele si incarca deseurile gata selectate de oamenii care le arunca, astfel nefiind nevoie sa se mai murdareasca. Nu ii condamn nici pentru ceea ce fac, pentru ca in Iasi, desi omul arunca plasticul la plastic si hartia la hartie, firma de colectare le amesteca si le duce cine stie unde. Asa macar avem garantia ca ajung unde trebuie si chiar ma bucur ca cei care le preiau castiga ceva banuti, pentru ca toti trebuie sa traiasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu